sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Mistä töitä äidille?- Muita kuulumisia

Maaliskuussa loppui vanhempainvapaa. Jäin kotihoidontuelle, netto ansiot olisivat olleet todella pienet joten hain myös työmarkkinatukea. Valitettavasti sain myös tietää, etten saa kuntalisää koska toinen on hoidossa. Joten kh-tuki jäi minimaaliseksi. Nyt 1.5 alkaen elän pelkän työmarkkinatuen varassa.


Meille tuli tilanne, että esikoisen hoitaja jäi saikulle. Lapsi tuli flunssaan ja vietti viikot kotona eikä päässyt varahoitoon. Päivähoitotoimistosta soitettiin, että hoitajan saikku jatkuu, hän pitää vuosilomat ja jää eläkkeelle. Tämä tuli aivan shokki uutisena meille, tunne oli samanlainen kuin mitä koen joka päivä kuin eläisin painajaisessa ja tämä on pelkkä vitsi. Edelleen ajattelen näin kuolemasta mikä minua kosketti tammi-helmikuun vaihteessa. Tämä iski aivan samalla tavalla vasten kasvoja ja en osaa käsitellä asiaa varmaan koskaan. 

Meillä olisi ollut 2 viikkoa varahoitopaikka varattuna ja eivät tienneet minne esikoinen joutuu hoitoon. Toisaalta sain kuulla että hoitopaikat on tiukassa. Tein vaikean päätöksen, jota tosin olin harkinnut jonkun aikaa. Päätin irtisanoa hänet hoidosta, näin tilanne oli taloudellisesti parempi koska saisin kuntalisän, mutta oman jaksamisen kannalta se oli huono päätös. 

Tämä ajanjakso on kestänyt hieman alle kuukauden ja se tuntuu nyt ikuisuudelta, kuin siitä olisi pidempi aika. Nyt 1.5 alkaen on esikoinen aloittamassa uudelleen hoidon ja hain paikan myös pienemmälle. Vaikka ajattelen, kokoajan hänen pärjäämistä hoidossa koska hän ei syö ruokaa ja on suurimmaksi osaksi rintamaidolla. Olen saanut tsemppaavia sanoja, että kyllä lapsi syö kun nälkä tulee jne... Onneksi ei ole kun enää kuukausi ja hän on vuoden. Joten siirtyy samaan ruokaan ja juomaan kuin mekin. Minulle myös ehdotettiin pienimmän laittamista hoitoon osa-aikaisesti jotta saan sitä kaipaamaani omaa aikaa. Tuntuu niin hullulta, että se pitää hakea näin viranomaisten näkökulmasta. 


Esikoisen aikaan saimme perhetyön kautta omaa/yhteistä aikaa. Kävimme kaupassa ja teimme omia juttuja, sillä välin kun hän vietti aikaa lapsen kanssa. Kävi kirjastossa, vaunulenkillä sekä leikkipuistossa. Teki myös kotitöitä. Jätimme aina avaimen paikkaan mistä hän saisi sen varalta, jos tulee takaisin ennen meitä. Mutta tämä perhetyö joka meillä nyt on on aivan erilainen. Asiat tehdään yhdessä, he eivät tee kotitöitä ja en saa omaa aikaa. He eivät katso lapsien perään, että pääsisin tekemään omia juttuja esim. Lenkille tai uimaan matkaa.

Kotihoito myös käy meillä. Käymme perhekerhossa yhdessä ja loppuaika jää jollekin kotityölle. Sopimukseen lisättiin tunti lisää. Kotihoidon tunnit eivät riitä enempään, koska on muitakin asiakkaita. Muuta apua on saatavilla myös silloin tällöin eli tukiperhe ja tutut. Virallista apua on saatavilla yhteensä 6 tuntia/vko ja se on minusta hyvä määrä. Mutta kukaan taho ei auta saamaan äidille sitä omaa aikaa? Jota eniten kaipaan, oikeasti miksei sellaista ole keksitty tai edes olemassa? 🙀

En muista koska viimeksi kävin uimassa matkaa. Muistan että mies taisi katsoa nuorimman perään ja esikoinen oli tukiperheessä silloin. Tästä on aikaa varmaan päälle kuukausi. Olisihan se kiva, jos pääsisi useamman kerran viikossa käymään uimassa. 


Entäs parisuhteen yhteinen aika? Ei, meillä ei ole sellaista. Ehkä joskus esikoisen aikaan käytiin muutaman kerran leffassa. Nyt toisen jälkeen ei olla käyty leffassa.  Jos meillä on yhteistä aikaa se menee yleensä siihen, että katsotaan leffa kotona ja näpytellään puhelimia tai konetta. Tosin ei meillä ole ollut yhteistä aikaa, kun aina on pienin seurassa sen tissin takia. Oli meillä se yksi kerta, tosin järjestelin pienimmän vaatteita, kun olin ensin käynyt uimassa ja kirppiksellä sekä syömässä.


Mitä minä haluisin parisuhteesta, perheestä ja itseltä? 

Yhteistä aikaa enemmän. Haluisin käydä ulkoilemassa, leikkipuistoissa ja kävelyllä myös perheenä. Haluisin, että mies kävisi lasten kanssa vaunuilemassa ja kävelyllä, veisi  leikkipuistoihin  (ulko/sisä). Viettäisi isä-poika/isä-tyttö aikaa ja tekisi niitä muistoja lapsille, kuten minä reissaan lasten kanssa ja käytän eri paikoissa. Haluisin käydä yksin lenkillä aikaisin aamusta ennen kuin kukaan herää ja illasta ennen nukkumaanmenoa. Käydä uimassa matkaa monta kertaa viikossa. Haluaisin käydä yhdessä ja perheenä hotellissa olemassa yötä ja kylpylässä uimassa. Käydä rentoutumassa jossain hieronnassa ja laittaa ripset sekä kulmat. Käydä yhdessä ravintolassa ja keikoilla. Olisin viemässä miestä Portion boys keikalle kun hän kuuntelee heidän biisejään, mutta mies ei innostunut asiasta ja tämä olisi hänen synttärilahjansa minulta. Mitä oikeasti tehdä ihmisen kanssa, joka ei innostu julkisista tapahtumista? Haluisin että mies kävisi vaikka töiden jälkeen isossa kaupassa tekemässä viikon ostokset sis.vaipat ja vauvaruoka sekä terveellinen ruoka. Muutaman kerran olen joutunut käymään yksin leffassa, johon miehen olisi pitänyt tulla mukaan. En tiedä tietääkö kovin moni sitä pettymyksen tunnetta minkä toinen aiheuttaa poissaolollaan? Tässä suhteessa ei minusta myöskään kovin muukaan asia ole kunnossa, okei sillon tällöin yllätetään toinen että ostetaan tälle jotain mutta ei muuta. Ei sanota että rakastetaan, ei halata, ei pussata, voisiko sanoa ei yhtikäs mitään. Monesti tuntuu että me vaan ollaan vanhempia ja hoidetaan lapsia ? Eikä olla toisille mitään? Itse haluisin toisesta niin paljon enemmän ja paremman. Sellaisen perheen mitä muualla nään ja kuulen sekä luen. Sama harrastukset lapsien kanssa, missä se yhteinen tekeminen ja kannustus? Entä vaipan vaihto? Vaatteiden vaihto? Kotityöt? Toivoisin vaan hieman enemmän tsemppausta tähän hommaan. Toivoisin hieman enemmän myös sitä omaa ja yhteistä aikaa. 


Mitä minä olen?

Olen koukussa kännykkääni ja sen sisältöön. Kauempana asuvat eivät tätä ilmeisesti ole huomanneet. Osaan myöntää asian mutta en tiedä mitä voin asialle tehdä. Minulla ei ole täällä kavereita keiden kanssa viettää aikaa. Minulla ei ole oikeastaan täällä yhtikäs mitään. En edes tiedä miksi asun täällä. Haluisin muuttaa isommalle paikkakunnalle jossa olisi paremmin töitä ja kouluja. Haluisin löytää itselleni ystäviä joiden kanssa käydä lenkillä, nähdä melkein päivittäin. Harrastaa yhdessä ja jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. Jotka tukisi kun on vaikeaa. Tekisi extemporena juttuja esim. Ottaisi lapset hoitoon, jotta saisin levätä ja saisin omaa aikaa. Joka sanoisi mulle "mä otan nyt lapset ja sä saat tehdä mitä huvittaa. Tässä sulle rahaa osta itselle jotain tai käy jossain. "Haluisin sellaisia tosi ystäviä ympärilleni. Sellaisia jotka ei pelkää ottaa vastuuta ja jotka ymmärtävät mua ja mun tunteita sekä puheita. 

Haluisin saada mun yrityksen pyörät pyörimään jotta voisin elättää perheeni sen avulla. Mutta olen vasta ihan alussa hommassa ja ongelmana on mun osamaksut jotka jarruttaa mun menestyksen aloitusta. Työttömän tienesti on vain työmarkkinatuki. Mistä saada töitä touko-heinäkuulle täältä? Mollissa näkyy vain 29 työpaikkaa ja suurin osa mies alan hommia ja moni vaatii koulutuksen, jota mulla ei ole. Kajaanin osuus on 222 paikkaa auki mikä huomattavasti parempi. Toki piilotyöpaikkoja myös on ja joku sanoi että täällä pitäisi olla jokaiselle työttömälle kuulema työpaikka auki mutta mistä kummasta ne löytyvät ? 

Opintolainan takaisin maksukin alkaa pian. Olisihan se ihana saada kunnon palkkaa, jolla elättää perhe ja maksaa osamaksut sekä opintolainaa pois. Tuntuu ihan hullulta ja ihan itkettää että on käyny koulun mutta ei koskaan ole päässyt oikeita töitä tekemään. Tuntuu tyhmältä että koulun käynyt ja ei ole töitä lähimaillakaan. Ja kuitenkin ikää mittarissa jo 24-vuotta. Voisin itkeä verta, koska tätäkö todellisuus on. Mä pelkään, etten saa ikinä töitä tai palkkaa ja mun eläke olisi tosi pieni. En mä sellaista elämää halua elää. Haluan elää mun unelmia kohti. Olen käynyt työpaikkahaastattelussa oikeastaan kerran ja mua ei valittu. Puhelinsoiton kerran saanut, jossa sanottiin ettei mitään ole nyt tarjolla. Oikeasti? Miksen mä saa töitä mistään? CV:kin on normaalia pidempi verrattuna ikääni. Koska siellä on kaikki mahdolliset työharjoittelut mukana.


Joten please, kertokaa mulle mistä mä saan töitä? Että palkka olisi parempi kun työmarkkinatuki?  Joka sopisi mulle (astma, allergia; appelsiini,omena, kiiwi ja mango, herkkä iho ja hajuyliherkkyyttä, koivu, pöly, heinä, kissa) ehkä mahdollisuuden jatkaa töissä joka tukee(esim.työharjoittelupaikkana) merkonomi opiskelua työvoimapoliittisesti.

Toinen vaihtoehto on että tuet yritystäni Pehmoinen ostamalla tuotteita itsellesi jolloin minä saan täytettyä aktiivimallia vähintään  241€/kk yrittäjän ansiosta. Psst! Kurkkaa Pehmoinen face siellä 30.4 asti tarjousta Travel Kit matkapakkauksesta ja mineraalimeikeistä.

Mä olen oikeasti ihan pulassa tän työpaikan suhteen. Haluisin päästä toteuttamaan mun unelmia yrittäjänä mutta osamaksut, opintolaina ja surkeat tulot jarruttaa mua. Siksi haluan nyt heti löytää keinot päästä jalkeille.

12 kommenttia:

 1. Onko teillä neuvolan perhetyöntekijä? Jos on niin miksi et saa käyttää sitä aikaa omana aikanasi? Meillä nimittäin käy tuo neuvolan perhetyöntekijä, hän kyllä touhuaa lasten kanssa ja saan silloin sitä omaa aikaa muunmuassa 🤔 Me voitaisiin kyllä käydä vaikka esim puistossa tms teidän kanssa jos Seura kelpaa 😊

  VastaaPoista
 2. Kyllä on neuvolan perhetyö, jossa äitiysloman sijainen. Ja hän sanoi itse mulle muiyamaan otteeseen ettei perhetyö ole sitä, että hän katsoo lapsia ja minä menen touhuamaan omia juttuja vaan se on sitä että asiat tehdään yhdessä. Että oikeesti ottaa hermoon tollanen 😼 ne alkuperäiset työntekijät paljon kivempia.

  Kyllä seura kelpaa, toukokuussa tyttö satunnaisoa päiviä hoidossa ja välillä mä oon ilman lapsia. Harmittaa vaan kun tällä alueella ei ole lumet sulanut vielä puistoista. En tiedä mikä tilanne keskustassa 🤔

  VastaaPoista
 3. No ompa jännä kyllä😣 Ei ne varmaan kaikkialta olekkaan, mutta pikkuhiljaa kai se kesä tulee 😂

  VastaaPoista
 4. Kuuleppa Milla, perhetyö ei tee sinun puolestasi kotitöitä vaan on tukena! He ovat sosiaalityön ammattilaisia, ja sosiaalialalla ei todellakaan tehdä asiakkaan puolesta vaan pyritään siihen, että asiakas tekisi asiat itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksi selvennys perhetyöntekijä ei tee kotitöitä mutta esikoisen aikaan tekivät vaikkei se ole heidän tehtävänsä. Eikä meillä tee kotitöitä kun me itse teemme. Pointti oli nyt se, että tämä nykyinen sijainen on eri maata vanhojen kanssa. Ja siis kun lähtökohtana on ollut että saisin omaa aikaa ja nämä tahot eivät sitä suo minulle. Joten en nää oikein järkeä koko hommassa.

   Poista
  2. no voit varmaan välittää terveiset sinne että se V:n sijainen on huono? Sun teksteistä saa vähän semmoisen kuvan vaan, että kaikki pitäis tuoda tarjottimelle.

   Poista
  3. Kyllä kerron tulevassa palaverissa mielipiteeni asioista. Ja ei vaan olen huomannut, että sinä ja monet muut ymmärrätte tekstejäni väärin.

   Poista
 5. Nykyisinhän perhetyö on just yhdessä tekemistä. Kodinhoitajat on erikseen. Jäin miettimään miksei isä osallistu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttävää kun ei saa tarvitsemaansa omaa aikaa miltään taholta ja se oli se asia mitä ollaan koitettu hakea, koska se on se pointti jolla tuettaisiin mun jaksamista. Ja kyllä osallistuu kotitöihin ja sillon kun olen jossain ilman lapdia mutta toiveenani olisi että osallistuisi enemmän ja tämän toiveen olen esittänyt henkilökohtaisesti ja myös neuvolassa. Suurimmat toiveet joihin haluisin enemmän muutosta lukeekin mun tekstissä.

   Poista
 6. Kyllä perhetyöltä voi saada sen hetken hengähdystauon jos äiti ei sitä muuten saa. Itse mm. saatan touhuta silloin esikoisen kanssa ja hän katsoo vauvaa tms. Tai sit saan tehtyä rästiin jääneitä kotitöitä siinä samalla kun on joku apuna lasten kanssa.

  Toki varmasti tämäkin paikkakuntakohtaista millä tavalla toimitaan.

  VastaaPoista
 7. Miten olisi sitten lapsenvahti, vaikka MLL? Perhetyö tukee vanhemmuutta eli neuvoo kuinka pärjätä perheenä. Babysitterit on erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että sille on tarvetta jos lapset tulee olemaan hoidossa 8-16 :D ja mulle tulee nyt sitä omaa aikaa jonka voin käyttää harrastuksiin ja yritykseen. Joskus on käynyt tuo mielessä mutta itsellä ei ole varaa maksaa hoitamisesta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...