keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Kuntouta keskivartalo 1.1

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Nordic Fit Mama kanssa.

Minulla on ollut jonkin aikaa haasteena laihduttaa. Puhuin tästä varmaan jo myös kesällä sekä syksyllä. Haasteen tähän tuo imetys. Olen myös ottanut vegaanihaasteen vastaan. Aluksi haluan ottaa itsestäni mittoja, jotta tiedän mistä lähdetään liikkeelle. Painan tällä hetkellä 76.1kg. Tavoitepainoni on 50-55kg. Pääsin kysymään Personal Trainer Riinalta kysymyksiä.


Kuinka pian synnytyksen jälkeen voi alkaa treenaamaan? (normaali alatiesynnytys ilman välilihan leikkausta tai jos se on tehty tai jos tehty suunniteltu sektio tai hätäsektio?)

Mitään yksiselitteistä aikaa ei voi antaa, sillä naiset, raskauden, synnytykset ja tilanteet ovat aina yksilöllisiä ja erilaisia. Tärkeintä on aloittaa riittävän maltillisesti ja malttaa antaa keholle aikaa toipua. Muutama kuukausi, minimissään, olisi hyvä antaa keholle aikaa rauhassa palautua, tällöin voi tehdä lantionpohjaliikkeitä, syviä vatsalihaksia ja kevyitä liikkuvuusharjoituksia.

Kauan kehon pitää antaa palautua synnytyksestä?

Ks. yllä, tosi yksilöllistä. On hyvä huomioida, että niin kauan kuin imettää, ovat nivelet hormonien vaikutuksesta löysemmät. Tämä on hyvä huomioida kaikessa liikkumisessa.

Lantiopohjalihaksista sanotaan, että niitä kannattaa treenata ennen synnytystä ja sen jälkeen. Ne estää virtsankarkailua ja ilmeisesti auttaa synnytyksessä paremmin kun lihaksensa tuntee ja osaa käyttää niitä?

Kyllä, juuri näin, jo raskauden aikana kannattaa treenata lantionpohjan lihaksia. Niiden treeni kannattaa aloittaa myös heti synnytyksen jälkeen. Lempeä treeni edistää myös kudosvaurioiden paranemista vilkastuttaen verenkiertoa ko. kudoksissa.

Kuinka tärkeänä asiana pidät lantiopohjalihasten treeniä ja niiden kuulumista synnytystä edeltävään elämään ja synnytyksen jälkeiseen elämään?

Huipputärkeänä! Lantionpohjan lihakset ovat normitilanteessakin suurella rasituksella, kun kannattelevat keskivartaloa ja painovoima vaikuttaa niihin koko ajan "vetävästi". Samoin kuin muukin lihaskunto, lantionpohjan lihakset pysyvät kunnossa niitä aktiivisesti harjoittamalla. Naisen elämän kannalta ne ovat erittäin tärkeässä roolissa.


Voiko vatsalihasten erkauman käydä tutkimassa jossakin vai voiko luottaa siihen, jos itse testaa erkauman?

Voi käydä tutkituttamassa lantionpohjan asioihin erikoistuneilla fysioterapeuteilla ja raskausliikuntaan erikoistuneilla personal trainereilla. Itse tehtyyn testiin voi myös luottaa (erkauman kyllä tuntee), mutta aina helpompaa, jos joku toinen testaa (puolisoa tai ystävääkin voi pyytää).

Jos on aloittanut vatsalihastreenit erkauman aikaan, voiko erkauman saada palautumaan siltikin? Ja onko se työlästä?

Kyllä voi, hyvä puoli asiassa on se, että lähes aina, vuosienkin päästä asioihin voidaan vaikuttaa. Jos on tietämättään aiheuttanut hallaa itselleen, palautuminen yleensä on normaalia työläämpää, tästä itselläni, valitettavasti, on vuosien kokemus.

Mitä ongelmia erkauma tuo, jos vatsoja on treenannut?

Erkauma saattaa silloin suurentua, eli suorat vatsalihakset vetäytyä entistä kauemmas toisistaan. Isomman erkaantuman kuntoutus saattaa olla haastavampaa ja altistaa lisäksi mm. erilaisille selkävaivoille, ryhtiongelmille, koordinaatio-ongelmille ym.

Minkälaista treenia suosittelet vasta synnyttäneelle, joka ei ole treenannut koskaan?/jonka treeni on aloittelijan tasoa/ äiti joka treenannut paljon jo raskaana ollessaan?

Vaunukävely, sauvakävely, lantionpohjan harjoitukset, syvät vatsan lihakset ja ryhtilihakset. Juuri tähän on tehty Kuntouta keskivartalo -kurssimme, jolla otetaan lempeästi keho taas takaisin itselle ja tehdään energisoivia harjoituksia, jotka voi tehdä helposti arjen toimien ohella, noin 10min/päivä. :)


Voiko treenejä tehdä vauvan kanssa?
Ehdottomasti! Meidän sivuilta löytyy äiti-vauva jumppa. :)

Ovatko harjoitukset hankalia aloittelijalle?

Lantionpohja saattaa olla hankala löytää, samoin syvemmät vatsan lihakset, jos niitä ei ole tehnyt aiemmin. Parasta on aina, jos treenaa valmentajan kanssa, tai muuten saa mahdollisimman tarkat ohjeet liikkeiden tekniikasta, jotta ne tulee varmasti tehtyä oikein.

Voiko harjoituksia tehdä esim. kotitöiden lomassa?
Kyllä! Ja yksi Kuntouta keskivartalo -kurssin tavoitteista on saada treenit mukaan arkeen siten, ettei erillisiä treeniaikoja enää tarvita. Esim. imettäessä treenaus onnistuu. :)

Missä rasvanmittauksen voi tehdä ja paljon se suunnilleen maksaa?

Kehonkoostumusmittauksen voit tehdä monessakin paikassa, esim. PT studioilla, kuntokeskuksissa... Hinnat vaihtelevat noin 20-30e paikkeilla.


Kuinka usein sitä vaa'an lukemaan kannattaa seurata?

Tärkeämpi kuin vaa'an lukema on oma olo ja se, että tuntee olonsa hyväksi kehossaan. Tätä lempeyttä itseä ja elämäntilannetta kohtaan opettelemme myös Kuntouta keskivartalo -kurssilla. Toki tietty tavoite, vaa'an lukemakin, voi motivoida, mutta paras keino laihtua, jos se tavoitteena on, on tehdä muutoksia arkeen ja esim. ruokailutottumuksiin, ja näin laihtuminen tapahtuu hyvän elämän sivutuotteena.

Mistä ammentaa motivaatiota treeniin ja terveelliseen elämään?

Motivaatio löytyy oman olon paranemisesta. Kuntouta keskivartalo -kurssi on tehty niin helpoksi, että sen voi ilman erityisiä ponnistuksia tehdä vauva-arjessa. On hyvin tärkeää, että äiti voi hyvin, silloin hän jaksaa reagoida vauvansa tarpeisiinkin herkemmin ja mm. vuorovaikutussuhteen kehittyminen on tehokkaampaa. Yleensä se, kun huomaa miten pienillä asioilla saa ISOJA muutoksia, motivoi suuresti jatkamaan.


Kuinka suurta osaa treeni on ruokavalion kanssa?

Parhaisiin tuloksiin pääsee aina siten, kun on huomioitu treeni, ravinto sekä lepo, eli kaikkien hyvinvoinnin osa-alueiden tulisi olla kunnossa. Esim. laihdutettaessa ruokavaliolla on liikuntaan nähden paljon suurempi rooli, mutta edelleen, kokonaisuus kuntoon ja selaisia muutoksia, jotka on mahdollista pitää pysyvinä.

Mikä on sopiva määrä treeniä synnyttäneelle vuorokaudessa/viikossa?

Erittäin yksilöllistä ja riippuu siitä millaista treeniä tekee ja kuinka kauan synnytyksestä on. Välttämättä aikaa ei tarvita paljon, jos tiedetään mitä tehdään ja tehdään oikeita asioita. Parhaiten pysyy yllä sellainen treeni, joka on mielekästä ja helppo toteuttaa arjessa, esim. kotona tehtävät jutut, jotka eivät vaadi erikseen mihinkään lähtemistä.

Onko Nordic Fit Mama sinulle tuttu?

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!

2 kommenttia:

 1. sulla on kiva blogi :)Päätin jäädä myös lukijaksi.. :)

  https://elamaapahkinankuoressaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, lisäsin blogisi lukemistoon :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...