perjantai 1. syyskuuta 2017

Kolmen kuukauden neuvolakuulumisia

Maanantaina tytöllä tuli kolme kuukautta ikää täyteen ja samalle päivälle oli myös neuvolakäynti. Olen onnellinen kun imetystä on jo takana kolme kuukautta, siis jo kaksi kuukautta enemmän kuin esikoisen aikaan. Meillä on rintaraivarit nousseet jokapäiväiseksi aiheeksi ja katsotaan nyt onko syynä sammas, joka esiintyy kielessä. Hoidin sitä pitkään puolukalla, mutta nyt saimme järeämmän geelin käyttöön. Katsotaan auttaako tämä geeli poistamaan sammaksen ja jos ne raivaritkin loppuisivat.
Neidin painoksi tuli 5290g (4655g) ja pituutta 60,4cm (55cm) sekä päänympärys 39,3cm (37,5cm). Pituutta kasvaa kovaa vauhtia, mutta painoa tulee tosi nihkeästi. Neuvolasta sanottiin, että nykyään suositellaan aloittamaan soseet neljän kuukauden iässä aiemman kuuden sijaan. Ja juuri tämän painon takia toiveena heille olisi soseiden aloitus, kun 4 kuukautta on tullut. Itse taas haaveilen kuuden kuukauden täysimetyksestä ja sormiruokailusta. Joten fiilikseni soseiden aloitukseen neljän kuukauden iässä on hieman ristiriitaiset.


Kasvukäyrät kuitenkin ovat ihan kunnossa. Paino on vain notkahtanut alaspäin. Tyttö hymyilee ja juttelee. Varhaisheijasteita on vielä näkyvissä. Tyttö on erittäin jämäkkä tapaus ja osaa kannatella päätään ikäistään paremmin. Kyynernoja jo tulee ja katsoivat että melkein kämmeniinkin alkaisi nojailla. Nostettaessa käsistä pää on tosi hyvin mukana. Tyttö on todella rauhallinen tapaus tällä hetkellä ja aivan ihana tapaus.

Neidillä löytyy myös halukkuutta päästä pian kääntymään mahalleen, kyljelleen jo melkein mennäänkin. Kun taas ollaan masulleen, niin neiti köpsähtää selälleen. Sitä emme osaa sanoa tekeekö hän sen itse vaiko onko se vielä vain vahinkoa. Neitokainen myös koittaa alkaa nauramaan, mutta vielä se on hankalaa. Neidillä on myös ollut kaksi kuukautisesta asti halukkuus päästä istumaan, mutta vielä hän joutuu sitä odottamaan muutaman kuukauden. Pystyssä toki pidetään, koska ei tykkää yhtään maata.

Olen koittanut avittaa häntä käsien aukaisemisessa niin, että hän tarttuisi leluihin. Neuvolasta sanottiin, että tytöllä on yläkropassa jäykkyyttä ja mietittiin osaako tyttö yhtään rentouttaa vartaloaan, koska kädet ovat visusti vielä nyrkissä rinnalla. Tähän minulta kysyttiin haluanko hänelle fysioterapian josta saisi neuvoja kuinka saada tyttöä rennommaksi ja myös hieronnasta puhuttiin, joten odottelen sitten soittoa fyssarilta. Tyttö kyllä koitti ottaa minua sormista kiinni, kun laitoin käteni hänen eteensä. Koordinaatio on vielä hakusessa mutta kyllä hän tarrasi sormestani kiinni. Leluihin tarraamisesta hän ei näytä olevan kiinnostunut. Laitanko kyllä leluja hänen käteensä, jotta sormet alkaisivat oikeamaan sieltä nyrkistä pikku hiljaa.

Tyttö sai myös toisen rotarokotteensa sekä lisäksi kaksi muuta rokotetta reisiin. Rotarokote aiheutti meille vain väsymystä, joten nukuttiin paljon viimeksi. Tämä taas ei nukuttanut tyttöä, koska kaksi muuta rokotetta veivät osansa. Tyttö saikin muutaman kerran nestemäistä särkylääkettä helpottamaan olotilaa ja kiukulta ei tosiaan voitu välttyä, nyt pikku hiljaa ollaan jo paremman puolella.

Milloin teillä on aloitettu soseet? Kuinka sormiruokailla ja soseilla yhtäaikaa?

6 kommenttia:

 1. Me aloitettiin 3,5kk perunalla ja banaanilla. Vasta joskus 4-5kk ikäisenä alkoi maistumaan kunnolla, sormiruokailu ei oikein luonnistu vieläkään (10kk). Ei jaksa keskittyä ja huitoo tarjoilut lattialle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvälle. Harmi ettei sormiruokailu suju, mutta kyllä se siitä varmasti kun ikää tulee enemmän. :)

   Poista
 2. Virallinen suositus on Suomessa 4-6 kk maidolla ennen kiinteiden aloitusta (THL:n sivuilta voi tarkistaa). Ei ole ollut ajan tasalla neuvolatäti... WHO:n suositus on 6kk täysimetystä.

  Me aloitettiin kiinteät kun tyttö täytti 6kk ja valmiudet täyttyivät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toivotaan että imetys kestäisi 6kk koska se olisi yksi unelmani. :)

   Poista
 3. Meillä kiinteät aloitettu 5kk ja 6kk iässä. Edelleen 6kk täysimetys on thl:n suosituksen mukainen, tuo kiinteiden aloitus 4kk iässä on tarkoitettu enemmänkin korvikelapsille, joille maito ei riitä ravinnoksi. Ja se 4kk kiinteiden aloitus tarkoittaa maisteluannoksia. Neuvolassa kuulostavat tulkitsevan nuo thl:n suositukset omalla tapaa.
  Jos lapsi kasvaa käyrillä niin imetä vain 6kk ikään asti. huomioi että 3-4 kk iässä painossa tulee normaalisti notkahdus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli uusi tieto, esikoinen tosiaan aloitti 4kk ja eli korvikkeella. Tämän toisen kanssa asiat taas ovat toisin. Käyrillä on edelleen, mutta painoa tullut alusta asti huonosti. Tuntuu että se menee enemmän pituuteen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...